× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Branislav Rapáč exkluzívne pre Timeoutsk: "V Košiciach chcem nadviazať na vydarenú uplynulú sezónu!" (ROZHOVOR)


16.05.2019

Včera sme priaznivcov a čitateľov stránky timeoutsk.sk prostredníctvom našich sociálnych sietí informovali o dvoch čerstvých akvizíciach, ktoré budú v novom ligovom ročníku obliekať košický dres. Jednou z posíl je Martin Belluš a tou druhou Branislav Rapáč. No a práve s ním sme si pohovorili o téme jeho prestupu k Oceliarom.

Branislav Rapáč zažil v uplynulom ročníku azda svoju najvydarenejšiu sezónu. V drese Nitry zaznamenal vrátane vyraďovacej časti úctyhodných 45 bodov, čím si vytvoril svoje nové osobné maximum. Sezónu zakončil so striebrom na hrudi, keď jeho Nitra podľahla vo finále Banskej Bystrici. "Z Nitry sa mi odchádza veľmi ťažko, bude mi to tam chýbať." Pri otázke, čo napokon zavážilo v otázke prestupu, priznal, že chcel potvrdiť úspešnú sezónu v našej lige a zároveň ho zlákalo viacero dôvodov. "Po úspešnej sezóne som si zvážil všetky ponuky, ktoré som dostal. Zvážil som si všetky plusy a mínusy. Premýšľal som aj na odchodom do českej extraligy, napokon som si však vybral Košice."

Niekto si v duchu povie, či to nebude krok späť, veď Košice v ostatných troch sezónach skončili vždy už po štvrťfinále. Práve to však bolo dôvodom naštartovania mnohých zmien, počnúc výmenou športového manažéra ale aj trénerského tímu. Nedalo nám preto neopýtať sa, s akými ambíciami Braňo Rapáč mieri do metropoly východu. "Samozrejme, všetci vieme, kde sa Košice po športovej stránke posledné roky nachádzajú. Určite to nie je nič potešujúce, keď takýto klub vypadne trikrát po sebe v štvrťfinále. Všetci tam ideme s ambíciou spraviť, minimálne, semifinále," pričom z úst 25-ročného hráča bolo počuť odhodlanie.

Hokejisti radi hľadajú nové výzvy a inak tomu nebolo ani v tomto prípade. "Je to príjemné, keď má človek pred sebou novú výzvu. Celý klub ide po športovej stránke robiť akýsi reštart a má nejaké vízie, čo je pre mňa fajn a som rád, že budem toho súčasťou. Dúfam, že pomôžem svojimi výkonmi, aby bola sezóna úspešnejšia, ako tie predchádzajúce."

Pre Rapáča budú Košice už šiestym pôsobiskom v rámci Slovenska, no všetko má svoj význam. Pri zvažovaní ďalších krokov sa radil aj s inými a aj napriek faktu, že mal ponuky aj zo zahraničia, dal prednosť Košiciam, v drese ktorých chce nadviazať na výborný uplynulý ročník. Čaká ho teda náročné leto a s ním súvisiaca príprava na sezónu. "Pár ľudí, pár skúsenejších hráčov mi povedalo, že je fajn, no zároveň aj ťažšie tú dobrú sezónu potvrdiť. Predsa len, ak nadviažem na svoje výkony, šanca dostať sa "von" bude väčšia. Určite sa chcem zlepšiť a som si vedomý toho, že sa musím ešte lepšie pripraviť, ak chcem byť úspešný. Čaká ma ťažké leto, ale verím, že potom sa to v sezóne zúročí."

Reč padla aj na čistky v košickom kádri, respektíve na zmeny, ktoré sa dejú vo vedení. Do kresla športového manažéra sa dostal Jan Šťastný, ktorý zatiaľ priviedol do tímu okrem spomínaného Belluša a Rapáča, aj Juraja Bezúcha. Rysuje sa teda veľmi zaujímavý káder. "Košice chcú začať hrať trošku modernejší, fyzickejší hokej s veľkým množstvom korčuľovania. Myslím, že v dnešnej dobe len takýmto štýlom sa dá byť úspešný. Aj keď si pozriete ostatné tímy, ktoré boli úspešné v minulých sezónach, boli to tie, ktoré hrali moderný, rýchly hokej, plný veľa fyzických stretov. Ja verím, že my budeme hrať tak isto a budeme úspešní."

Svoju rolu zohral aj fakt, že na trénerskú stoličku zasadne Peter Draisaitl, ktorého Branislav Rapáč pozná z anabázy v českých Pardubiciach. "Myslím si, že sme tam mali korektný, fajn vzťah. Je to tréner, ktorý vyžaduje disciplínu a hrá sa pod ním moderný hokej. Hral som pod ním rád a bavilo ma to, takže aj on je jedným z dôvodov, prečo som si vybral Košice," dodal Rapáč na samotný záver nášho rozhovoru. autori: Silvester Bobko, Michael Džurdženík grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY